>
Kalau dah follow aku, bagitahulah melalui komen or cbox, i will follow you back. anything to ask? just comment. thanks :)

Friday, May 04, 2012

Resepi 1 : mee rebus

hai :) nak kongsi resepi sikit nih. mudah je. resepi aku ni khas untuk yang baru mula belajar masak.. senang je.. tak lah rumit sangat..
teka aku nak bagi resepi ape.. ape? bukanlah... salah tu.. mee rebus lah.. huhu
mee rebus versi myrah aswa

bahan-bahan:-

  • 1 ulas bawang merah(potong kecil-kecil)
  • 1 ulas bawang besar(potong kecil-kecil)
  • 3 ulas bawang putih(kalau tak suke boleh kurangkan)(hiris)
  • ayam/daging potong kecil2
  • lada sulah
  • lada hitam, garam
  • 2 cawan air(tak cukup tambah lagi)
  • 1 bungkus mee
  • 2 biji telur
  • minyak untuk menumis
  • sedikit daun bawang
cara-cara:-
  1. tumis bawang merah,bawang besar dan bawang putih di dalam kuali.
  2. setelah kekuningan, masukkan ayam/daging. pilih salah satu je taw.
  3. then masukkan air. biar sampai mendidih.
  4. masukkan mee sejurus selepas air mendidih. kacau rata. jangan lame sangat. nanti tak sedap.
  5. tibe lah giliran telur pulak. pecahkan kedalam mangkuk dulu, lepas tu baru masuk dalam kuali. biar sekejap, sebab tak nak telur tu hancur sangat time kite kacau kan..
  6. perisakan dengan lada sulah, lada hitam dan garam..
  7. kacau sikit.. selepas telur tu dah masak sepenuhnye, boleh la angkat dan masukkan ke dalam mangkuk yang sepatutnye. hehe. taburkan sedikit daun bawang yang dihiris halus. kalau tak nak takpe .
  8. dan boleh lah ngapp! selamat mencube! :)

No comments:

Post a Comment

dah bace tu sila lah komen :)