>
Kalau dah follow aku, bagitahulah melalui komen or cbox, i will follow you back. anything to ask? just comment. thanks :)

Sunday, May 20, 2012

Tips 7 : Cara saya study

hai :) hem, tengok title tu.. haa, aku nak kongsi sikit.. (baca entry ni sampai habis taw!)
nak story about subjek yang perlu wajib baca.. Sejarah..aku tak suka sejarah. tapi aku dapat A time SPM.. aku syukur sangat2.. dulu, demi A for Sejarah, aku belajar untuk sayang buku sejarah. time tu, kemane je aku pergi, buku Sejarah wajib ade dengan aku.. (nak story pasal Sejarah kejap yee..) dalam hidup aku, due kali je aku dapat A untuk Sejarah.. bila tu? PMR and SPM.. huhu. selain tu tak pernah.. tika aku form3, exam OTI1 (kalau tak silap laa), aku dapat 40 je! lepas tu, aku berazam perkara tu tak kan berlaku lagi.. last2, alhamdulillah :)
cikgu aku cakap, yang penting ialah study secara berterusan, bukan study mati-matian time exam kat selekoh tajam. hendak seribu daya.. tak hendak duduk diam.. kan?

tips daripada cikgu aku, baca buku Sejarah setiap malam sebelum tidur.. 1 m/s pun dah cukup. kalau rajin, teruskanlah.. tak perlulah sampai tak tidur malam. and, yang tak suka baca, try buat latihan.. rujuklah buku untuk menjawab semua soalan. insyaAllah..

kata-kata ayah aku, "konfiden takpe, jangan over konfiden.."

P.A.Islam.. sape yang suka subjek ni? aku! haha. dulu (form 1), aku dapat C untuk PAI.. kecewanye aku time tu.. time nak exam akhir tahun, aku habiskan cuti sekolah selama 2 hari dengan membaca buku PAI. aku banyak menyendiri time tu. aku baca buku rujukan PAI setebal 1 inch tu sebanyak 3 kali.. ternyata, usaha aku tak sia-sia.. korang nak tahu aku dapat berapa? jengjengjeng... 90 doe! terkejut la jugak akutime tu.. macam tak percaya je tapi tu lah kenyataannye. takpe lah tak dapat 100 pun.. aku dah bersyukur sangat.. lepas tu, result PAI aku tak pernah turun lagi..

yeah, semuanye atas diri kite sendiri.. kalau ade usaha, akan ade lah kejayaan.
haa! seriously, ni pendapat aku, kalau 1 kali kite dapat A untuk sesuatu subjek, kite akan ade keyakinan untuk terus dapat A for subjek tu.. langkah pertama is the hardest. namun, usaha lah bersungguh2..

aku bukanlah pakar motivasi.. tapi, gitulah.. aku tak tahu nak cakap ape. ade jugak kawan2 aku yang ikut nasihat aku. alhamdulillah berjaye.. dan ade jugak yang tak dengar. buat pekak je. bila dah dapat result, nangis.. tu je lah kerjanye.. usaha tak nak.. hemm..

then, aku cukup2 tak suka bila ade orang cakap, "saya tak pandai macam awak.. saya bodoh..". panas hati betul aku dengar ayat macam tu! dah tu orang yang pandai tu tak kan lah pandai macam tu je?! goyang2 kaki, pastu jadi pandai. camtu ke? hemm, lu fikirlah sendiri..
aku bukannye nak bajet bagus ke ape, cuma nak bagitahu ape yang terbuku di hati.. tak salah kan?

okay, untuk subjek Math/Add Math pulak, korang memerlukan banyak latihan. ni khas untuk Form 4 & 5. yang lain pun boleh jugak. ramai kawan aku tanye, camne aku study Math? aku cume buat latihan yang cikgu bagi je, and bile nak exam, aku tengok2 balik latihan yang aku buat.. SEMUA yee?. takde satu pun yang aku tinggal. paling penting! jangan sesekali cakap "bab ni aku dah pandai, buat ape nak tengok2 lagi."

aku ulang kaji semua termasuklah bab Whole Number.. aku cuma buat gitu aje.. tak payah nak tusyen bagai.. Alhamdulillah, berkat study sendiri (berkat? pape je lah), aku dapat 99 for Math.. dan markah aku tu menggalakkan classmates aku untuk dapat markah tinggi jugak.. 4 kali berturut2 aku dapat result gitu.. tak pernah lagi dapat 100.. frust betul cikgu aku.. haha. korang pernah dapat 100? tahniah! :D
Add Math aku biase je.. A- , alhamdulillah.. dulu, ade sorang senior, die dapat 100 for Add Math! haa, gile tak? pergh..
aku rasa ade diantara korang yang takut nak hadapi exam Add Math for the first time.. takut gagal macam orang lain.. macam2 ade dalam kepala kan? huhu. untuk junior2, tak payah takut sangat. die tak makan adik2 pun.. huhu

chemist? physics? same aje cara study. cume perlu lebih penelitian.. fokus dalam kelas, jangan main2 time cikgu ajar..
lastly, jangan dikau tidur dalam kelas ye.. aku tak pernah buat taw! ingatlah pesanan penaja ni okay! cukuplah sampai di sini saje. nak makan.. lapo. bai. Assalamualaikum :)

#entry bosan sikit. tak tahu nak letak pics ape.. hehe. enjoy!

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete

dah bace tu sila lah komen :)